Výživové poradenstvo, ktorého výsledkom je individuálny stravovací plán
2) Znížený príjem sacharidov poobede
Využitie:
redukcia TH, normokalorická strava, vhodné aj pre športovcov
Stravovací režim preferuje:
- potraviny s nízkym GI
- vysoký podiel zeleniny v strave
- ovocie s nižším až stredným GI
- kvalitné oleje a orechy s vyšším obsahom MUFA, PUFA
- zastúpenie rýb v stravovacom režime (losos, pstruh, sardinky…)
- nesladené nápoje
- celozrnné výrobky
Stravovací režim sa vyhýba, resp. minimalizuje výskyt:
- potravinám s vysokým GI
- polotovarom
- sladeným nápojom
- vysokému množstvu údenín
- potravinám s vysokým zastúpením jednoduchých sacharidov (cukrov)
4) Vegetariánsky stravovací režim
Využitie:
Vhodné pre ľudí preferujúcich vegetariánsku stravu s možnosťou individuálneho prispôsobenia aj pre vegánov.
Stravovací režim sa vyhýba:
- potravinám s vysokým GI
- vyššiemu množstvu konzervovaným potravin
- mäsu
- polotovarom
- potravinám s vysokým obsahom SFA
- sladeným nápojom
- potravinám s vysokým zastúpením jednoduchých sacharidov (cukrov) s vínimkou ovocia
Stravovací režim preferuje:
- potraviny s nízkym GI
- potraviny s vyšším obsahom vlákniny
- primeraný podiel surovej stravy
- lokálne (regionálne) produkty
- optimálny príjem obilovín, pseudoobilovín a celozrnovín
- alternatívne potraviny a ich vhodné kombinácie
- kvalitné oleje a orechy s vyšším obsahom MUFA, PUFA
- zastúpenie rýb v stravovacom režime (losos, pstruh, sardinky,…)
- pnohodnotný pitný režim
5) Nízky obsah FODMAP semi-vegetarián
Využitie:
Diéta s vylúčením potravín obsahujúcich vysoké množstvá FODMAPs (fermentovateľných oligosacharidov, disacharidov, monosachariov a polyolov) vhodná pri diagnózach ako syndróm dráždivého čreva, syndróm bakteriálneho prerastania v tenkom čreve, fruktózová intolerancia, idiopatické črevné zápaly - napr. Crohnova choroba, atď. Šablóna je vhodná v eliminačnej fáze tejto diéty.
Stravovací režim sa vyhýba:
- potravinám obsahujúcim vysoké množstvá FODMAPs
- potravinám s obsahom lepku
- potravinám s vyšším obsahom laktózy
- potravinám s vysokým GI
- vyššiemu množstvu konzervovaných potravin
- mäsu
- polotovarom
- potravinám s vysokým obsahom SFA
- sladeným nápojom
- potravinám s vysokým zastúpením jednoduchých sacharidov (cukrov) s výnimkou niektorých druhov ovocia
Stravovací režim preferuje:
- potraviny s nízkym obsahom FODMAP
- bezlepkové potraviny
- bezlaktózové varianty mliečnych výrobkov
- potraviny s nízkym GI
- potraviny s vyšším obsahom vlákniny
- primeraný podiel surovej stravy
- lokálne (regionálne) produkty
- kvalitné oleje a orechy s vyšším obsahom MUFA, PUFA
- zastúpenie rýb v stravovacom režime (losos, pstruh, tuniak,…)
- plnohodnotný pitný režim
1) WHO - univerzálny stravovací režim
Využitie:
redukcia TH, normokalorická strava, vhodné aj pre športovcov
Stravovací režim preferuje:
- potraviny s nízkym GI
- vysoký podiel zeleniny v strave
- ovocie s nižším, až stredným GI
- mäso s nižším obsahom tuku
- kvalitné oleje a orechy s vyšším obsahom MUFA, PUFA
- zastúpenie rýb v stravovacom režime (losos, pstruh, sardinky…)
- nesladené nápoje
- celozrnné výrobky
Stravovací režim sa vyhýba:
- potravinám s vysokým GI
- tučnému mäsu
- polotovarom
- potravinám s vysokým obsahom SFA
- sladeným nápojom
- vysokému množstvu údenín
- potravinám s vysokým zastúpením jednoduchých sacharidov (cukrov)
3) Semi-vegetariánsky stravovací režim
Využitie:
Vhodné pre ľudí preferujúcich stravu s minimánym zastúpením mäsa s možnosťou individuálneho prispôsobenia aj pre vegánov a vegetariánov
Stravovací režim sa vyhýba:
- potravinám s vysokým GI
- vyššiemu množstvu konzervovaným potravin
- tučnému mäsu
- polotovarom
- potravinám s vysokým obsahom SFA
- sladeným nápojom
- vysokému množstvu údenín
- potravinám s vysokým zastúpením jednoduchých sacharidov (cukrov) s výnimkou ovocia
Stravovací režim preferuje:
- potraviny s nízkym GI
- potraviny s vyšším obsahom vlákniny
- vysoký podiel surovej stravy
- lokálne (regionálne) produkty
- vysoký podiel ovocia, zeleniny, celozrnovín, obilovín, strukovín a orechov/semienok
- optimálny príjem obilovín a pseudoobilovín
- alternatívne potraviny a ich optimálne kombinácie
- znížený príjem živočíšnych tukov a bielkovín
- nízky až žiadny príjem červeného mäsa
- nízky príjem bieleho (chudého) mäsa
- kvalitné oleje a orechy s vyšším obsahom MUFA, PUFA
- zastúpenie rýb v stravovacom režime (losos, pstruh, sardinky,…)
- nesladené nápoje