Výživa a poradenstvo

Výživové poradenstvo, ktorého výsledkom je individuálny stravovací plán

2) Znížený príjem sacharidov poobede

 

Využitie:

redukcia TH, normokalorická strava, vhodné aj pre športovcov

 

Stravovací režim preferuje:

  • potraviny s nízkym GI
  • vysoký podiel zeleniny v strave
  • ovocie s nižším až stredným GI
  • kvalitné oleje a orechy s vyšším obsahom MUFA, PUFA
  • zastúpenie rýb v stravovacom režime (losos, pstruh, sardinky…)
  • nesladené nápoje
  • celozrnné výrobky

 

Stravovací režim sa vyhýba, resp. minimalizuje výskyt:

  • potravinám s vysokým GI
  • polotovarom
  • sladeným nápojom
  • vysokému množstvu údenín
  • potravinám s vysokým zastúpením jednoduchých sacharidov (cukrov)

4) Vegetariánsky stravovací režim

 

Využitie:

Vhodné pre ľudí preferujúcich vegetariánsku stravu s možnosťou individuálneho prispôsobenia aj pre vegánov.

 

Stravovací režim sa vyhýba:

  • potravinám s vysokým GI
  • vyššiemu množstvu konzervovaným potravin
  • mäsu
  • polotovarom
  • potravinám s vysokým obsahom SFA
  • sladeným nápojom
  • potravinám s vysokým zastúpením jednoduchých sacharidov (cukrov) s vínimkou ovocia

 

Stravovací režim preferuje:

  • potraviny s nízkym GI
  • potraviny s vyšším obsahom vlákniny
  • primeraný podiel surovej stravy
  • lokálne (regionálne) produkty
  • optimálny príjem obilovín, pseudoobilovín a celozrnovín
  • alternatívne potraviny a ich vhodné kombinácie
  • kvalitné oleje a orechy s vyšším obsahom MUFA, PUFA
  • zastúpenie rýb v stravovacom režime (losos, pstruh, sardinky,…)
  • pnohodnotný pitný režim

5) Nízky obsah FODMAP semi-vegetarián

 

Využitie:

Diéta s vylúčením potravín obsahujúcich vysoké množstvá FODMAPs (fermentovateľných oligosacharidov, disacharidov, monosachariov a polyolov) vhodná pri diagnózach ako syndróm dráždivého čreva, syndróm bakteriálneho prerastania v tenkom čreve, fruktózová intolerancia, idiopatické črevné zápaly - napr. Crohnova choroba, atď. Šablóna je vhodná v eliminačnej fáze tejto diéty.

 

Stravovací režim sa vyhýba:

  • potravinám obsahujúcim vysoké množstvá FODMAPs
  • potravinám s obsahom lepku
  • potravinám s vyšším obsahom laktózy
  • potravinám s vysokým GI
  • vyššiemu množstvu konzervovaných potravin
  • mäsu
  • polotovarom
  • potravinám s vysokým obsahom SFA
  • sladeným nápojom
  • potravinám s vysokým zastúpením jednoduchých sacharidov (cukrov) s výnimkou niektorých druhov ovocia

 

Stravovací režim preferuje:

  • potraviny s nízkym obsahom FODMAP
  • bezlepkové potraviny
  • bezlaktózové varianty mliečnych výrobkov
  • potraviny s nízkym GI
  • potraviny s vyšším obsahom vlákniny
  • primeraný podiel surovej stravy
  • lokálne (regionálne) produkty
  • kvalitné oleje a orechy s vyšším obsahom MUFA, PUFA
  • zastúpenie rýb v stravovacom režime (losos, pstruh, tuniak,…)
  • plnohodnotný pitný režim

1) WHO - univerzálny stravovací režim

 

Využitie:

redukcia TH, normokalorická strava, vhodné aj pre športovcov

 

Stravovací režim preferuje:

  • potraviny s nízkym GI
  • vysoký podiel zeleniny v strave
  • ovocie s nižším, až stredným GI
  • mäso s nižším obsahom tuku
  • kvalitné oleje a orechy s vyšším obsahom MUFA, PUFA
  • zastúpenie rýb v stravovacom režime (losos, pstruh, sardinky…)
  • nesladené nápoje
  • celozrnné výrobky

 

Stravovací režim sa vyhýba:

  • potravinám s vysokým GI
  • tučnému mäsu
  • polotovarom
  • potravinám s vysokým obsahom SFA
  • sladeným nápojom
  • vysokému množstvu údenín
  • potravinám s vysokým zastúpením jednoduchých sacharidov (cukrov)

3) Semi-vegetariánsky stravovací režim

 

Využitie:

Vhodné pre ľudí preferujúcich stravu s minimánym zastúpením mäsa s možnosťou individuálneho prispôsobenia aj pre vegánov a vegetariánov

 

Stravovací režim sa vyhýba:

  • potravinám s vysokým GI
  • vyššiemu množstvu konzervovaným potravin
  • tučnému mäsu
  • polotovarom
  • potravinám s vysokým obsahom SFA
  • sladeným nápojom
  • vysokému množstvu údenín
  • potravinám s vysokým zastúpením jednoduchých sacharidov (cukrov) s výnimkou ovocia

 

Stravovací režim preferuje:

  • potraviny s nízkym GI
  • potraviny s vyšším obsahom vlákniny
  • vysoký podiel surovej stravy
  • lokálne (regionálne) produkty
  • vysoký podiel ovocia, zeleniny, celozrnovín, obilovín, strukovín a orechov/semienok
  • optimálny príjem obilovín a pseudoobilovín
  • alternatívne potraviny a ich optimálne kombinácie
  • znížený príjem živočíšnych tukov a bielkovín
  • nízky až žiadny príjem červeného mäsa
  • nízky príjem bieleho (chudého) mäsa
  • kvalitné oleje a orechy s vyšším obsahom MUFA, PUFA
  • zastúpenie rýb v stravovacom režime (losos, pstruh, sardinky,…)
  • nesladené nápoje

© 2018 Dušan Szabó